Има един сезон, който не присъства в календара, а е романтично наименование на слънчевите дни от есента – Циганско лято. Такива есенни дни са дар, шанс да се насладим едновременно на топлите багри и слънчевите лъчи. Нетърпимата жега е отминала и вече истински можем да се радваме на слънцето. Много учени съветват да ходим на почивка на море именно през тези топли, но горещи дни когато слънцето не изгаря, а сякаш лъчите му леко се приплъзват по кожата ни.

Особено очарование има Циганското лято по крайбрежието. Шума и суетата са се оттеглили, плажовете са пусти, сякаш морето е само твое. Можеш да правиш каквото поискаш – да се излегнеш на плажа, да плуваш, да се разхождаш, да пееш, танцуваш, рисуваш, твориш… Ако не искаш да си сам, можеш да споделиш морето с приятели или с романтичната си половинка.

През Циганското лято не е необходимо да бързаш – ставаш, когато си искаш. Слънцето не напича така агресивно през деня, така че си свободен да му се наслаждаваш, когато се наспиш. За да си прекараш добре по това време на морето е важно да избереш уютно и комфортно място за отсядане. Циганското лято дава чудесна възможност за мечтаната почивка на море. Извън летния сезон цените са по-изгодни и можеш да си позволиш лукс на достъпна цена.

Климатът в Поморие е много благоприятен за приятна почивка през есента. Средно измерените минимални температури са по-високи от 5 градуса, а максималните температури за повечето дни от октомври са около и над 20 градуса, а за ноември над 15 градуса.

Морето и географските особености определят благоприятните климатичните условия – умерено лято, мека зима и топли, есенни дни. Поморие има мек, морски климат и богат на озон въздух. Сутрин рано  край брега е наситено с йонни пари. Пясъкът на плажа е фин и на места почти с черен цвят, дължащ се на богатия на желязо и други минерали състав. Морското дъно до плажа е  почти равно. Водата в морето се затопля бързо, защото Поморийският полуостров спира хладните течения в  южния залив.

Курортът е известен с лечебната, поморийска кал.