България отново е посочена като една от топ дестинациите за туризъм в Европа.

Немския „Велт“ публикува материал за родината ни озаглавен „Защо не в България вместо Испания?“ , в който се разказва за неописуемата красота и възможности за разнообразен туризъм.

Авторът започва текста с кратък разказ за престоя си в Камен бряг: „В селото живеят 70-ина души. Между Камен бряг и варовиковите скали над морето се е прострял зелен килим от трева, нацъфтял в червено, жълто и виолетово. Отгоре се е ширнало просторно небе, което изглежда по-чисто и по-синьо, отколкото където и да било другаде“

И продължава, че ако туристите поемат на кратка разходка край морето, южно от Камен бряг ще стигнат до разкопките край Яйлата.

Арнд Петри възхвалява България в една от последните си статии публикувани в германския „Велт“ на тема Туризъм. Впечатлен от природата и непокътнатите места по Българското Черноморие, той горещо препоръчва България пред Испания, Италия и Гърция.

„Защо не България? Плажовете в Италия, Испания и Гърция ще бъдат препълнени това лято, а Турция продължава да избягва летовниците, заради страха от терористични атаки. България е алтернативна дестинация, която става все по – популярна„.

Той допълва, че страната ни може да предложи много повече от „евтини ол-инклузив почивки и алкохол“.

Туризмът в България се характеризира с огромните хотели по черноморието и евтините ол инклузив почивки. Но тези, които пътуват по вътрешната част на крайбрежието ще открият страна недокосната от глобализацията.“

Подкрепящи написаното немски потребители изразиха своите симпатии към страната ни в коментари.

„Посетете красивите български селца – Жеравна, Трявна, Боженци, Копривчица и градовете Велико Търново и Пловдив. Навсякъде може да откриете модерни и чисти места за отсядане, които може лесно да намерите в интернет. Смятам, че България е една от малкото останали страни не засегнати от масовия туризъм в Европа. Живея в България от 16 години и се научих да обичам страната и хората тук“. –пише потребител под статията.

Друг коментиращ споделя: „Защо не в България? Точно това се питах, затова ще я посетя другата седмица. Планувам го от дълго време“.

В статията е обърнато най-голямо внимание на българската природата, от която немския автор е искрено завладян, а цветните епитети, с които я описва ни подсказват колко впечатляваща може да бъде страната ни за един чужденец. Природен парк „Сините камъни“, Византийска крепост от 5ти век, Камен бряг, разкопките край Яйлата, нос Калиакра, селото-музей Брашлян и Странджа са само част от местата, които са спечелили вниманието и симпатиите на Арнд Петри.

„Голям интерес будят пещерите, повече от 100 на брой, намиращи се зад руйните на Византийската крепост от 5ти век. В една от тях са живели монарси, които дори са построили малък манастир. Истинско впечатление обаче прави пейзажа: разпростиращ се на широки и безлюден. А малцината посетители на плажа могат да бъдат преброени на пръстите на едната ръка.“

Пътешествието на немския ентусиаст продължава по „вбиващия се като двуметров клин в Черно море и обграден от природен резерват“ нос Калиакра, следван от плажа Болата описан като „пясъчен полумесец“. Той горещо препоръчва на туристите, чието хоби са птиците, да посетят природния резерват обитаван от над 150 вида птици, който е в топ листите на любители-орнитолози от цял свят.

Освен че насърчава бъдещите немски пътешественици да предпочетат България пред значително по – популярните туристически европейски дестинации, предимно заради невероятната природа и диви места, скрити по родното ни Черноморие, авторът не подминава и проблемите, с които почти всеки турист се сблъсква. А именно липсата на табели, пътни знаци и лошото качество на пътищата осеяни с дупки.

„И няма значение дали ще поемете по синия, по червения или по жълтия маршрут – след няколкостотин метра указателните знаци потъват някъде в гората“, разказва Арнд Петри.

Несъмнено България е пленила съзнанието на Арнд Петри, а публикувания материал ще донесе много позитиви за развитието и популяризирането на туризма в страната ни.  Родното черноморие остава предпочитано място за летуване както за българи, така и за чужденци.

Източник: WELT.DE

/https://www.welt.de/reise/nah/article166786960/Warum-nicht-mal-nach-Bulgarien-statt-nach-Spanien.html/