Балнеология в Поморие

Курортът Поморие е известен с лечебните кални бани. Лековитата, поморийска кал е богата на разнообразни, полезни вещества за човешкото тяло.

С нея се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система, горните дихателни пътища, гинекологични и кожни заболявания.

Първите кални бани в Поморие са открити през 1902 г., когато е било доказано, че притежават уникални, лечебни свойства. Днес градът продължава да развива като модерен спа курорт.

Лечебната кал е природен продукт, образуван на дъното на Поморийското езеро. Образувал се е вследствие на сложни физикохимични и биохимични процеси, с помощта на специфични микроорганизми от зоопланктон и фито-планктон.

В химичния състав на поморийската кал влизат сероводород, калций, магнезий, железни съединения, калий, хлориди, биологично активни вещества и хормони.

Лечението с кал действа обезболяващо и противовъзпалително, активира имунната система и обмяната на веществата.

В солниците на Поморие има още един природен продукт с лечебни качества. Това е лечебната луга – гъста течност с жълто-кафяв цвят. Тя съдържа много голяма концентрация на полезни елементи и има антисептично действие.

Минералната вода в Поморие е рядко срещана, защото има ниска минерализация, но оптимално количество магнезий, ценен минерал за организма. Температурата на минералната вода е е 20°С.

Морето и географската специфика на Поморие формират мек, морски климат. Въздухът е чист и наситен с озон, а край морето с йонни пари. Тези особености имат лечебен ефект върху заболявания на дихателните органи – хронични бронхити, фарингити, синузит и лека форма на бронхиална астма.

Природните дадености на Поморие дават пълноценна възможност за почивка и балнеология. Могат да се съчетават балнеоложки процедури и плаж с достатъчна продължителност, за натрупване на витамин D в организма. Плажният пясък е фин, богат на желязо и минерали.

Лечебни процедури, балансирана минерална вода, детоксикация, набавяне на полезни за организма вещества, чист въздух, плаж, спокойствие – всичко необходимо за комплексно възобновяване на здравето и зареждане със сили.

Вилите под наем в комплексите на Виктория Резиденс са перфектното място за Вашият престой ако желаете да направите курс на терапия с лечебната кал или луга!

балнеология в поморие